Sonsbeek 2008: Yasue Maetake

Ontwerp: Yasue Maetake

Uitvoering van het beeld op lokatie, voorwerk o.a. perspex ovaal op fundering, kamerscheiding van stalen frames, tot slot installatie beeld met zwaard en vlieger.

Van 13 juni t/m 21 september 2008 vond in Park Sonsbeek de 10e Sonsbeek internationale beeldententoonstelling plaats onder de titel ‘Grandeur'. Artistiek directeur Anna Tilroe nodigde 28 internationale kunstenaars van wereldfaam uit om op bijzondere wijze het streven naar menselijke grootsheid te verbeelden.

 De Japanse naam van het kunstwerk, Ningen Kokuho, betekent Levende Schat.

Het staat voor de natuur die lijdt onder de bezitsdrang van de mens en zijn waandenkbeeld van individualiteit.Het kunstwerk bestaat uit een ijzeren frame als van een Japans kamerscherm (techniek), waartegen een gevleugeld wezen zich te pletter heeft gevlogen (natuur). Het wezen is hybride, het heeft de botten van een zoogdier, de vleugels van een vogel, het uiterlijk van een insect, heeft een kreeftachtige staart en de vleugels zijn bedekt met vissenhuiden. Het dier representeert het dierlijk leven, de natuur in het algemeen. Het geheel staat op een zwarte spiegelende plaat dat een peilloos gat in de grond lijkt weer te geven.

Maar ook positieve kwaliteiten zijn verbeeld: het samoerai-zwaard hoort bij het begrip Bushido, ‘de weg van de krijger’. De nobele krijger staat voor soberheid, loyaliteit, perfecte techniek en eerbesef.

Freelancers: Pietro Pinto, Ellik Bargai, Wouter de Baat, Piet Pieterse, Frank Hemeltje

http://www.sonsbeek2008.nl/read/nl/tentoonstelling/kunstenaars/maetake