Het Nieuwe Instituut: BioDesign

Ontwerp: La Bolleur 

BioDesign Over de kruisbestuiving van natuur, wetenschap en creativiteit

Tentoonstelling van 27/09/13 tot 05/01/14

Over de kruisbestuiving van natuur, wetenschap en creativiteit. Curator William Myers heeft hiervoor tientallen projecten geselecteerd, waarbij levende systemen een integraal onderdeel vormen van het ontwerpproces.

Zo worden bomen onderdeel van huizen en bruggen, vormen champignons de basis voor verpakkingsmateriaal en groeien tabaksbladeren uit tot patronen voor tegels. De tentoonstelling biedt niet alleen aan een groot publiek een kijkje in de toekomst, maar is ook een bron van inspiratie voor ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers, dankzij de veelzijdige achtergrondinformatie over nieuwe materialen en de toepassingsmogelijkheden van biologie binnen architectuur en design. Rond de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd, onder meer tijdens het World Food Festival in Rotterdam.

William Myers: 'Neem alleen de aanhoudende ontdekkingen van micro-organismen die weten te overleven op bevroren, donkere, giftige, radioactieve plaatsen en zelfs in de ruimte. Al deze organismen bieden nog onontwikkelde mogelijkheden voor industriƫle en medische toepassingen. Wij staan voor een radicaal nieuwe verhouding van natuur ten opzichte van wetenschap en creativiteit.'

Voor meer informatie

http://www.nai.nl/museum/tentoonstellingen/actueel/item/_pid/kolom2-1/_rp_kolom2-1_elementId/1_1458993

http://biodesign.hetnieuweinstituut.nl/nl/Index