Legermuseum: Voor Napoleon, Hollanders in oorlogstijd 1792-1815

Ontwerp: Legermuseum 

Legermuseum  Ontwerp: 

Voor Napoleon, Hollanders in oorlogstijd 1792-1815.

Van 2005-10-14 tot 2006-04-02  

Behalve korte perioden van vrede was Europa van 1792 tot 1815 in oorlog. Voor vele soldaten betekende deze periode een leven lang oorlog voeren. Ook tienduizenden Nederlanders vochten voor Napoleon. Het Legermuseum in Delft belicht dit deel van onze geschiedenis in de tentoonstelling Voor Napoleon. Hollanders in oorlogstijd, 1792-1815.  Eén van de topstukken is de uniformjas van Napoleon, die hij in 1815 droeg, het jaar van de Slag bij Waterloo.

 

Het is afkomstig uit het Paleis Fontainebleau en was nog nooit eerder in Nederland te zien. Het jasje laat niets onverhuld van de omvang die zijn drager destijds gehad moet hebben: de keizer blijkt een kleine man met een dik buikje en een brede nek.   Het Legermuseum wil, vanuit haar unieke rijkscollectie, bij een breed publiek belangstelling en betrokkenheid wekken voor de betekenis van de krijgsmacht voor ons land, door de eeuwen heen. Dit bepaalt de verdere vorming en de wijze van presenteren van de collectie.   

Foto's: Een prachtige zonsondergang en een schets berekening.Twee wanden, een met prints en schilderijen de anderen met wapens. De rondgang met de tijdlijn. De diverse vitrines zijn uitgevoerd door Koert en Kornuiten.  

http://www.legermuseum.nl/legermuseum.nl/legermuseum.nl/i000439.html

Freelancers: Roel Clement, Jasper van der Made, Michiel Oosterveld, Jeaninne van Erk.