wonen in de Amsterdamse School

ontwerp: KOSSMANN.DEJONG

bouwen van wanden, sokkels, podia, diversen inrichting

In 2016 keert de Amsterdamse School terug in het Stedelijk. In Wonen in de Amsterdamse School. Ontwerpen voor het interieur 1910-1930 zal naar aanleiding van recent onderzoek de meubelvormgeving in een bredere context van de architectuur en het interieur worden geplaatst. Met werk van onder meer Michel de Klerk, Piet Kramer, Joan Melchior van der Meij, Hildo Krop, H.Th. Wijdeveld, Dick Greiner, Louis Bogtman, Willem Bogtman, C.J. Blaauw en Gustaaf Adolf Roobol.

 De Amsterdamse School (1910-1930) is een expressieve stroming in de Nederlandse architectuur, ontstaan in Amsterdam. De stroming is wat rijkdom aan vormen betreft uniek in Nederland en betrof niet alleen architectuur maar ook ontwerpen voor meubelen en andere interieuronderdelen zoals lampen, klokken, haarden en textiel. In de jaren ’20 was de Amsterdamse School van groot belang. De expressieve vormen en kleuren waren uniek in Nederland en ook internationaal van invloed.

Na WOII kregen het constructivisme van De Stijl en het functionalisme van het Bauhaus de overhand. Pas in de jaren ’70 kwam er in Nederland weer aandacht voor de Amsterdamse School. Het Stedelijk organiseerde in 1975 de eerste grote museale presentatie. Het overzicht dat nu wordt gepresenteerd is het resultaat van jarenlang onderzoek én een speurtocht die leidde naar meubelen bij particulieren thuis – veel van deze stukken maken deel uit van de tentoonstelling.

met: Wouter, Volkert, Frits, Syb, Ellik, Gunnar, Peter B, Nicola, Hans J, Dino, Lukas, Hans, Wim, Jochem, Jip

http://www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/amsterdamse-school