Filmmuseum EYE: Fellini the Exhibition

Ontwerp: Claus Wiersma

Filmmuseum EYE presenteert een grote tentoonstelling over Federico Fellini, een van de gezichtsbepalende meesters van de naoorlogse Italiaanse cinema. 'Fellini – The Exhibition' ontrafelt het universum van de filmmaker en boort de bronnen van zijn rijke verbeelding aan. Groot geprojecteerde filmfragmenten, foto’s, archiefstukken, brieven en affiches – onder meer afkomstig uit de EYE-collectie – geven 20 jaar na zijn overlijden inzicht in de obsessies en drijfveren van de man achter La strada, La dolce vitaen 8½.

Van 30 juni tot en met 29 september 2013

Veertig jaar beslaat de carrière van Federico Fellini (1920-1993), misschien wel de beroemdste filmmaker die Italië heeft voortgebracht. Die veertig jaar hebben titels gebaard die zich voorgoed in het geheugen van de filmliefhebber hebben genesteld. De brullende boeienkoning uit La strada (1954), de gekwelde societyreporter uit La dolce vita (1960), de tirannieke regisseur met de zweep uit 8½ (1963) of de vrouw die de jonge jongen uit het dorp liefdevol tussen haar grote borsten klemt: ze zijn uitgegroeid tot archetypen van een universum dat we ‘felliniaans’ zijn gaan noemen. Een universum waarin Fellini’s alter ego – meerdere keren gespeeld door Marcello Mastroianni – in steeds wisselende gedaantes opduikt en een parade van groteske menselijke zwakheden de revue passeert.

http://www.eyefilm.nl/exposities/fellini-the-exhibition/fellini-%E2%80%93-the-exhibition

De mooie foto's zijn van Hans Wilschut.

http://www.hanswilschut.com/

Indy Video: Verlichting en video, http://www.indyvideo.nl/ .

Freelancers: Wouter de Baat, Mischa Rakier, Mark Jooren, Syb Sybesma, Gunnar Bech, Tom Wagenaar, Folkert van der Hoek, Volkert Post, Pietro Pinto, Meindert Meindertsma, Ellik Bargai, Peter Bedner.