Filmmuseum EYE: Joyce Ennik

Gomdrukken: Joyce Ennik

Ontwerp: Anna Abrahams en Alko de Vries.

Joyce Ennik, beeldend kunstenaar, herinnert zich van haar vaders voorstellingen dan ook vooral ‘stills’: beelden, ontdaan van hun verhalend-dramaturgische betekenis, die in de herinnering beklijven door hun visuele kracht en pracht. In ‘Stills: ode aan de filmgeschiedenis’ kijken we door de ogen en de herinnering van Ennik naar de filmgeschiedenis.

Kleine tentoonstelling in de bovenfoyer van het EYE.

Van 5-10-2013 tot 1-11-2013

Te zien is een compilatie van aktes, fragmenten en korte films, afkomstig uit de Ennik Collectie, geselecteerd op hun beeldende en grafische kwaliteit. Opnamen van het dagelijks leven en natuurlandschappen trekken woordloos voorbij, verstilde beelden van een schipbreuk of een vulkaanuitbarsting worden tot dramatische kleurvlakken in scherp clair-obscur, een gezongen experimentele film krijgt een onverwachte twist. Oude beelden, nieuwe lading, herschikt door het oog van Ennik. Openingsavond met sprekers, in aanwezigheid van de kunstenaar.

Selectie: Det elektriske hotel  (DK 1914 7’, zw-w/tinting/toning komedie); Schipbreuk (FR 1915 5’ zw-w/tinting/toning drama); De stad waar men niet veilig is  (DE Harry Piel 1918 14’ zw-w detective); Curiosité mondiale (FR 1926 10’ zw-w/tinting/toning journaal); Skuggor över Snön (SE Arne Sucksdorff 1956 11’ zw-w natuurfilm/drama); Summer in the Fields ( NL Wim van der Linden 1967 11’ kleur experimentele film)

http://www.eyefilm.nl/stills-ode-aan-de-filmgeschiedenis

Het maken, ophangen en installeren van de gomdruklijst van 12,7 x 1,4 meter. Het herstellen en inrichten van de vitrine inclusief de videoinstallatie.

Freelancers: Mark Jooren en Mischa Rakir