Filmmuseum EYE: The Quay Brothers’ Universum

Ontwerp: Claus Wiersma 

In Filmmuseum EYE is een grote tentoonstelling over het bijzondere werk van de Amerikaanse gebroeders Quay te zien.

Van 15-12-2013 t/m 09-03-2014.

Deze eeneiige tweeling bouwt aan een raadselachtig en duistere oeuvre van animatiefilms, tekeningen en muziekensceneringen. Hun films worden getoond te midden van bijzondere inspiratiebronnen als artefacten uit wetenschappelijke verzamelingen, rariteitenkabinetten en vroeg twintigste-eeuwse tekeningen van psychiatrische patiënten.

http://www.eyefilm.nl/exposities/

Het universum van de Quays is gevuld met wonderbaarlijke scenario’s over leven en dood. De films zitten vol literaire referenties, zoals Street of Crocodiles, door Terry Gilliam uitgekozen als een van de tien beste animatiefilms ooit. Als alchemisten blazen de Quays hun verzamelde curiositeiten en dode materialen nieuw leven in. De tentoonstelling presenteert het universum van de gebroeders Quay, dat naast de films bestaat uit kleine installaties en prachtige kijkdozen – dormitoria genaamd – waarin de sets zijn opgesteld waarmee de films zijn gemaakt. Deze sets zijn vaak minutieus samengesteld uit gebruikte en doorleefde voorwerpen.

De Quays leggen een grote interesse aan de dag voor met name de Midden- en Oost-Europese cultuur van de afgelopen eeuw: Poolse, Russische  en Tsjechische animatiefilmers zoals Walerian Borowczyk, Ladislas Starewicz en Jan Švankmajer, maar ook schrijvers zoals Franz Kafka, Bruno Schulz en de Zwitser Robert Walser. Al deze invloeden verwerken de gebroeders Quay vanaf 1979 in eigenzinnige animatiefilms, waarvoor zij de decors maken, de personages verzinnen, de figuren maken, de semi-mechanische bewegingen ontwikkelen, het licht en het camerawerk doen, de montage: kortom waarin zij alles zelf doen. Ook zijn ze samenwerkingen aangegaan met choreografen en componisten om theater-, dans- en operaprojecten te ontwikkelen.

Werkzaamheden: 102 meter wanden en plafonds, zonder naden. Inrichten tentoonstelling.

Video en verlichting: Indy Video

Freelancers: Wouter de Baat, Mischa Rakier, Mark Jooren, Syb Sybesma, Hans Jansen, Gunnar Bech, Tom Wagenaar, Folkert van der Hoek, Volkert Post, Pietro Pinto, Meindert Meindertsma, Ellik Bargai, Peter Bedner.