Foam: Richard Avedon

Ontwerp: Foam i.s.m. Foundation Richard Avedon.

Foam Fotografiemuseum Amsterdam toont de eerste overzichtstent oonstelling van Richard Avedon na zijn overlijden in 2004. Avedon was tijdens zijn leven al een legende en wordt algemeen gezien als één van de belangrijkste fotografen van de tweede helft van de twintigste eeuw.

Hij had een sterrenstatus die hij behield tot aan zijn dood. Avedon maakte in de vroege jaren ’50 naam als revolutionair modefotograaf. Daarnaast was hij een groot vernieuwer binnen de moderne portretfotografie. Beroemdheden werden niet langer stijf en conventioneel getoond, maar op een sterk subjectieve manier waarbij Avedon diep doordrong tot iemands persoonlijkheid.   Foam is de plek in Amsterdam voor fotografie in al haar gedaanten: van documentair tot mode, van eigentijds tot historisch. Een museum met een internationale allure. Naast grote tentoonstellingen waarin het werk van (wereld)beroemde fotografen gepresenteerd wordt, toont Foam ook jong talent en amateurs in kleinere, snel wisselende exposities. 

http://www.foam.nl/

http://www.richardavedon.com/ 

Dit eerste retrospectief van Richard Avedon is om meerdere redenen uniek. Deze overzichtstentoonstelling wordt wereldwijd slechts op zes plekken getoond. Na Kopenhagen, Milan, Parijs en Berlijn is Amsterdam de laatste lokatie Europese plek waar deze tentoonstelling te zien is. De tentoonstelling in Foam biedt dus een niet te missen kans om zoveel werken bijeen te zien van een van de belangrijkste en invloedrijkste fotografen van de vorige eeuw.

Bovendien heeft Avedon laten vastleggen dat er na zijn dood geen afdrukken gemaakt mogen worden van zijn negatieven of van bestanden gebaseerd op zijn negatieven. Dit betekent dat de hoeveelheid afdrukken van zijn werk beperkt zijn tot die 'prints' die tijdens zijn leven zijn gemaakt en door hem persoonlijk zijn goedgekeurd. Door nauwe samenwerking met de Richard Avedon Foundation, de stichting die het volledige nalatenschap van Avedon beheert, is het mogelijk geworden om unieke en zelden getoonde werken in dit overzicht op te nemen.

Freelancers: Jochem Klarenbeek, Peter Bedner, Wouter de Baat, Hans Jansen, Pietro Pinto, Nicola en vriend van Pieter Paul i.s.m. medewerkers van Foam w.o. Folkert van der Hoek en Marieke Wuls.

 Foam Richard Avedon