Hermitage: Het zilveren wonder

Ontwerp: Platvorm.

De Hermitage Amsterdam presenteert vanaf 27 april 2006 een bijzondere herontdekking in de rijke collectie van het Staatsmuseum de Hermitage in Sint-Petersburg. De vijfde tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam toont ruim 100 voorwerpen uit de unieke collectie filigrein. Filigrein is een bijzondere edelsmeedtechniek waarbij zeer zuiver edelmetaal wordt opgerekt tot zeer fijne draden.

van 2006-04-27 tot  2006-09-17 

 

 Zo kan van één gram zilver honderden meters draad worden getrokken. Met deze draden worden middels een ingenieus vlechtwerk, bijna transparante voorwerpen gemaakt. Het zijn wonderen van techniek en verfijning. De naam van deze eeuwenoude techniek is samengesteld uit de Latijnse woorden filum, draad, en granum, korrel.   De Hermitage Amsterdam. Tentoonstelling Het zilver wonder uit het Oosten.

Begin jaren negentig van de 20e eeuw onderzocht de directeur van het Staatsmuseum de Hermitage in Sint-Petersburg de mogelijkheden voor satellieten van dit museum in het Westen. Door de relatie tussen De Nieuwe Kerk en de Hermitage, ontstaan door de vele contacten tijdens de organisatie van grote tentoonstellingen, ontstond bij de directeur van De Nieuwe kerk, Ernst Veen, het idee voor een vestiging van het Russische museum in Amsterdam, ingegeven door de 300-jarige historische band tussen beide steden.  

Aanpassen van 21 vitrines. Nieuwe pootjes, een kap en onderstel van lycra, een nieuwe witte onderplaat en ieder een paarse sokkel in verstek. Verzoring van  verlichting in de kap en sokkels.  Opbouw 3 grote vitrines en het maken van een grote vitrine van 5 x 1 meter inclusief toilettafel met kanten laken. Diverse banieren en de gordijnen.

 

 http://www.hermitage.nl/nl/

http://www.platvorm.nl/

 

Freelancers: Gunnar Bech, Jochem Klarenbeek, Hans Jansen, Roel Clement, Meindert Meindersma, Volkert Post, Marieke Wulms, Folkert van der Hoek en Peter Bedner.